درد مفصل زانو
(Knee Pain) مشکل شایعی بوده که افراد در همه سنین را تحت تاثیر قرار می دهد. این درد می تواند ناشی از آسیب دیدگی ها همچون پاره شدن رباط و یا غضروف باشد. بیماری ها و مشکلات همچون ورم مفاصل، نقرس و عفونت نیز می توانند باعث درد شوند. خیلی از انواع زانو درد کم و معمولی با درمان خانگی و مراقبت بهبود می یابند. ورزش درمانی و زانوبند نیز می توانند به بهبود درد کمک نمایند. در بعضی از موارد، ممکن است برای درمان زانو درد نیاز به جراحی باشد.
مکان و شدت درد بسته به علت آن متفاوت بوده و بعضی از اوقات ورم و خشکی زانو، سرخی و داغ شدن آن، ضعف و ناتوانی زانو، صدای تق تق و یا خرد شدن و ناتوانی در صاف کردن کامل زانو نیز با درد همراه باشد. اگر قادر به تحمل وزن خود برروی زانو نیستید، دچار ورم مفصل شدهاید، نمی توانید کاملا زانوی خود را باز و خم کنید، بدشکلی واضحی در زانوی خود می بینید، بجز درد و سرخی و ورم زانو تب هم دارید و یا زانویتان بی ثبات می باشد، باید به پزشک مراجعه نمایید.
دلایل درد
آسیب دیدگی ها، معمول ترین علت مشکلات و درد می باشند. آسیب های ناگهانی (حاد) به زانو می تواند ناشی از ضربه مستقیم به زانو و یا خم کردن، پیچیدن و یا افتادن برروی شدت درد باشد. درد، کبودی و یا ورم زانو می تواند شدید بوده و همچنین بیشتر و بیشتر شود. زانو و یا زیر زانو بعد از آسیب ممکن است بی حس، ضعیف، سرد، سوزن سوزن شده و یا به رنگ آبی درآید.
آسیب های حاد و ناگهانی که باعث درد مفاصل زانو می شود، شامل:
رگ به رگ شدن، کشیدگی و سایر آسیب ها به رباط و تاندون های متصل کننده کشکگ زانو
پارگی در بالشتک لاستیکی مفصل زانو (مینیسک)
پارگی های رباط از قبیل رباط صلیبی قدامی (ACL). آسیب دیدگی رباط جانبی داخلی (MCL) شایع ترین آسیب دیدگی رباط زانو می باشد.
شکستگی کشکگ زانو، که عموما ناشی از فشار غیرطبیعی برروی زانو از قبیل افتادن، پیچش شدید زانو، نیروی شدید که زانو را خم کند و یا زمانیکه زانو با شدت زیاد با چیزی برخورد می کند.
دررفتگی زانو که اغلب در دختران سنین 13 تا 18 سال رخ می دهد.
تکه های از استخوان و بافت های ناشی از شکستگی که در زانو گیر می کند.
در رفتگی مفصل زانو که عموما آسیبی نادر و در عین حال جدی می باشد.
التهاب هایی که باعث درد زانو می شوند، شامل:
التهاب بورسها (بورسیت)
بورسیت جلوی کشککی(شایعترین بورسی که در زانو درگیر میشود)
بورسیت عقب تاندون کشککی
بورسیت جلوی تاندون کشککی
بورسیت عضله نیمه غشایی(سمی ممبرانوسوس)
التهاب تاندون ها(تاندونیت)
تاندونیت پاتلا(زانوی پرشگران)
تاندونیت همسترینگ
تاندونیت پوپلیتئوس
سینویت زانو
بیماری هایی که باعث درد زانو می شوند، شامل:
نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی کشکک
آرتروز زانو
کیست بیکر
کیست منیسک
منیسک دیسکی شکل
آرتریت روماتویید زانو
آرتریت چرکی
استئوکندریت دیسکان
تومورها
اسپوندیلیت آنکیلوزان
سندرم رایتر
آرتریت هموفیلیک
آرتریت نقرسی
آرتریت سلی
استئومیلیت
بیماری ازگود اشلاتر
بیماری لارسن جانسون
تغییر شکل ها یا دفورمیتی هایی که باعث درد زانو می شوند:
پای پرانتزی
پای ضربدری
عقب زدگی زانو(هیپراکستنشن زانو)
خم شدن زانو
علل دیگر شامل:
شلی رباط های اطراف زانو
تجمع مایع(افیوژن)مفصل زانو
بیماری عروقی محیطی
تروم
ماساژ درمانی زانو: درمان زانو درد با ماساژ کشکک و پشت پا
خانه
آسیب کشکک
ماساژ درمانی زانو: درمان زانو درد با ماساژ کشکک و پشت پا
اغلب افراد با بالارفتن سن دچار کشیدگی و پیچخوردگی در زانو میشوند و از این موضوع رنجمیبرند. زانوها که یکی از اصلیترین قسمتهای بدن برای تحمل وزن کل بدن به حسابمیآیند در اغلب اوقات علیالخصوص با بالارفتن سن بر اثر انجام فعالیتها دچار آسیبمیشوند بطوری که فرد آن را بخوبی حسمیکند. حدود ۳۰ درصد از افراد بالای ۶۵ سال دچار زانو درد یا خشکی زانوها در ۳۰ روز اخیر شدهاند. زانو درد علل مختلفی دارد که برخی از آنها به عضلات و برخی دیگر به مفصلها مربوطمیشوند. چنانچه که به مدت بیش از یک هفته دچار زانو درد شدید حتما جهت تشخیص علت آن به پزشک مراجعهکنید. بسته به تشخیص پزشک، ماساژدرمانی میتواند شیوهی مناسب و موثر برای برطرفکردن درد این قسمت از بدن باشد.
دامنه شدت درد زانو از درد خفیف تا درد بسیار شدید به هنگام راهرفتن را دربرمیگیرد. گاهی ممکناست که درد زانو بسیار شدید و عذابآور باشد اما در اکثر اوقات این وضعیت پس از گذشت ۴ الی ۶ هفته برطرفمیشود ولی زمانهایی هم وجود دارد که درد زانو بخودی خود برطرفنشده و نیازمند مراجعه به پزشک است. از طریق ماساژدرمانی میتوان شاهد بهبودی و تسکین درد بصورت چشمگیری بود. لازم به ذکر است که در صورتی که پزشک تشخیصدهد که درد شما ناشی از آرتروز زانو است در این صورت مزایای ماساژدرمانی محدودمیشود.
از آنجا که آرتروز شامل تغییرات دژنراتیو در سطح مفصل زانو میشود لذا دسترسی به این سطحها از طریق ماساژدرمانی غیرممکناست. در سایر موارد مانند اختلالات ردیابی پاتلا و تاندونیز پاتلا، ماساژدرمانی رویکردی بسیار ارزشمند است زیرا باعث کاهش استرس و فشار موجود بر روی بافت نرمی میشود که بر اثر استفاده بیش از حد دچار آسیبدیدگی شده است.
در کلینیک توانبخشی و فیزیوتراپی امید پس از تشخیص دقیق علت بیماری، مناسبترین روش درمانی توصیه خواهد شد. در صورت لزوم ماساژدرمانی در کنار سایر برنامههای درمانی به بیمار تجویزمیشود.
چه عواملی باعث درد زانو میشوند؟
عوامل مختلفی میتواند در بروز درد زانو نقشداشته باشند. از طریق تشخیص نوع درد و زمانی که درد به سراغ فرد میآید میتوانند در یافتن علت اصلی درد زانو موثر باشند:
• مسائل مربوط به ردیابی پاتلا- در این حالت درد در نواحی اطراف کشکک زانو که با انجام فعالیتها و تمرینات تکراری تشدیدمیشود. در صورتی که درد زانو ناشی از ردیابی پاتلا باشد فرد به هنگام خمکردن و یا صافکردن زانوهایش احساس صدای تقتق و یا پریدن کند.
• آسیبدیدگی رباط صلیبی– در این حالت ممکناست که آسیبدیدگی بافت نرم در اثر فعالیت بیش از حد و یا تکراری و یا درد ناگهانی و شدید باشد. در اغلب مواقع در این شرایط زانوها فرد به طور قابلتوجهی دچار بیثباتی میشوند.
• آسیبدیدگی و یا رگبهرگ شدن رباط- در این حالت درد بر اثر کشش بیش از حد، استفاده زیاد یا پیچخوردگی و غالبا در حین انجام فعالیتهای ورزشی اتفاقمیافتد.
• آسیبدیدگی مینیسک – در این حالت، فرد به هنگام ایستادن متزلزل است و قاد به صافکردن زانوهایش نیست. اگر مینیسک دچار پارگی شده باشد در این صورت به هنگام آسیبدیدگی احتمالا صدای تق را میتوان شنید. در این مواقع، زانوها قفلشده و یا خمنمیشوند.
• تاندونیت – در این شرایط معمولا درد در قسمت پشت و یا کنارهای زانو است و غالبا یک روز قبل و بعد ورزشکردن میزان درد تشدیدمیشود.
• درد ارجاعی نقطه ماشهای – در این شرایط معمولا درد زانوها با ورزشکردن بهبودمییابد و به هنگام نشستن و یا در پایان روز تشدیدمیشود. در واقع درد زانو در این حالت نوعی سردرد به همراه دارد اما میتواند شدید و در یک نقطه متمرکز شود.
• الگوهای حرکتی متکی به زانو- این الگوها باعث بروز مسائل مربوط به استفاده بیش از حد از زانوها میشوند. این نوع درد را میتوان به راحتی و از طریق چمباتهزدن و یا خیزبرداشتن تشخیصداد. این درد معمولا ناشی از فلکسورهای تنگ و غالب مفصل ران و همچنین بیتحرکی گلوتههای پشت ران است.
• ازگودشلاتر– این نوع درد بیشتر در نوجوانان و بزرگسالان بصورت درد و ورم در زیر کشکک زانو است. غالبا در این موارد، تودههای استخوانی به مرور زمان در زیر کشکک زانو قرارمیگیرند.
• شکستگی– آسیبدیدگی و ضربهزدن به زانو منجر به شکستگی زانو میشود.
• بورسیت – در این شرایط، زانوزدن و یا خمشدن باعث تشدید درد و ورم میشود. گاهیاوقات نیز زانوها گرم و سرخ میشوند.
• تحرک بیش از حد و یا نیمه دررفتگی – ضعف، بیثباتی و صدای کلیککردن در زانو از جمله علائم این نوع درد هستند. معمولا در این شرایط در انتهای روز عضلان فرد دچار خستگی مفرط میشوند.
• نقرس – در این شرایط زانوها گرم و قرمزشده و حملات ناگهانی از درد شدید ایجادمیشود و بایستی به پزشک مراجعهکرد.
• آرتروز – از جمله علائم آرتروز درد و خشکی، ورم خفیف است که بیشتر در بین افراد سالمندان شایع است و با ورزشکردن بهبودمییابد.